Facebook English Deutsch Francaise Ελληνικά
Sky Beach Hotel
Sky Beach Hotel
Sky Beach Hotel
Sky Beach Hotel
Sky Beach Hotel

Η Κρήτη

Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

Το μουσείο Νίκος Καζαντζάκης βρίσκεται στο χωριό (Βαρβάρους) – Μυρτιά, 20 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου (1983). Σκοπός της ίδρυσής του είναι η διαφύλαξη του έργου του μεγάλου κρητικού συγγραφέα. Αλλά και να ιστορίσει τη ζωή και το περιβάλλον που τον γέννησε. Ο επισκέπτης του μουσείου θα έχει την τύχη να δει προσωπικά αντικείμενα, οικογενειακά κειμήλια, χειρόγραφα και επιστολές, τις πρώτες ελληνικές εκδόσεις των βιβλίων του και τις μεταφράσεις τους σε 49 γλώσσες από 54 χώρες, φωτογραφίες, έργα τέχνης καθώς και θεατρικό υλικό από τις θεατρικές μεταφορές του έργου του.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.234933 25.209183


Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος

Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος

Έχοντας διανύσει μια μακρά πορεία από το 1982, οπότε και ιδρύθηκε το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς και διαλόγου για τους εκφραστές της παραδοσιακής μουσικής από όλο τον κόσμο. Ο εμπνευστής και ιδρυτής του, μουσικός Ross Daly, ξεχώρισε και αγάπησε τη Κρήτη και τη μουσική παράδοση της και θέλησε να τη κάνει κοιτίδα πολιτισμού και έκφρασης. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται σεμινάρια και Master-Classes με τη συμμετοχή κορυφαίων δασκάλων της παραδοσιακής μουσικής από όλο τον κόσμο. Στον εξωτερικό χώρο του εργαστηρίου, όπου φιλοξενούνται και πολλές συναυλίες κατά τους θερινούς μήνες, υπάρχει ένα πλήρες εξοπλισμένο εργαστήριο οργανοποιίας που φιλοδοξεί με τη συμμετοχή οργανοποιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να μυήσει τους νέους στη κατασκευή παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.193033 25.179583


Μονή Αγκαράθου

Μονή Αγκαράθου

Η μονή Αγκαράθου είναι αφιερωμένη στην Παναγία και βρίσκεται σε ένα μάλλον πετρώδες ύψωμα ανάμεσα στα χωριά Σγουροκεφάλι και Σαμπάς σε απόσταση 23 χλμ. από το Ηράκλειο. Παρότι ο χρόνος ίδρυσής της δεν είναι εξακριβωμένος, θεωρείται ως ένα από τα πιο παλιά μοναστήρια της Κρήτης και δεν αποκλείεται να ιδρύθηκε στα χρόνια της Β΄ Βυζαντινής περιόδου. Από μικρό μοναστήρι που ήταν αρχικά, στα μέσα του 16ου αι. αρχίζει να οχυρώνεται και να αποκτά φρουριακή μορφή, από την οποία σήμερα σώζονται οι δύο πύλες και τα θολοσκεπή κτίρια των παλιών Βορδοναρείων. Σπουδαίο ρόλο έπαιξε και κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας καθώς σχηματίστηκε εδώ επαναστατικό σώμα που αντιστάθηκε γενναία στους κατακτητές. Τα χρόνια εκείνα ήταν λοιπόν λογικό ότι ήταν περίοδος ύφεσης για τη μονή, με αποκορύφωμα την επανάσταση του 1821, όταν οι Τούρκοι έσφαξαν τους μοναχούς και έβαλαν φωτιά στα κτίρια. Ο ναός ανοικοδομήθηκε το 1894 και με το τέλος της Τουρκοκρατίας άρχισε μια νέα περίοδος ακμής.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.227461 25.249884


Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου δεν λειτουργεί λόγω εργασιών ανακαίνισης. Από 25 Ιουλίου 2007 λειτουργεί προσωρινή έκθεση στην οδό Χατζηδάκη πίσω από το κεντρικό κτίριο. Στο Μουσείο εκθέτονται αρχαιολογικά ευρήματα όπως θησαυροί του μινωικού και του παλαιότερου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Επίσης, στο χώρο του Μουσείου εκθέτονται αρχαιολογικά ευρήματα από την κεντρική και την ανατολική Κρήτη τα οποία καλύπτουν την ιστορία του νησιού για 5.500 χρόνια.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.3387 25.1369


Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Το μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο της οικογένειας Καλοκαιρινού. Στο μουσείο βρίσκονται παλαιοχριστιανικά είδη, βυζαντινά και βενετσιάνικα γλυπτά, κοσμήματα, επιγραφές, όπλα διαφόρων επαναστάσεων , έγγραφα, εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, υφαντά και άλλα σημαντικής αξίας κειμήλια φιλοξενούνται στους χώρους του μουσείου. Στο μουσείο βρίσκεται ο μοναδικός στην Κρήτη πίνακας του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου καθώς και αίθουσα για τον Νίκο Καζαντζάκη με προσωπικά είδη του συγγραφέα, αλλά και αίθουσα Εμμανουήλ Τσουδερού, αίθουσα Α. Γ. Καλοκαιρινού, το ομοίωμα της πόλης του Χάνδακα και αίθουσα κεραμικών.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.342 25.131


Οροπέδιο Λασιθίου

Οροπέδιο Λασιθίου

Το οροπέδιο του Λασιθίου έχει υψόμετρο 850 μέτρα και καλύπτει μια έκταση 25 χιλιάδων στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα εύφορο Οροπέδιο που φημίζεται για την παραγωγή του σε κηπευτικά και φρούτα. Ο δρόμος που κάνει τον γύρο του Λασιθίου έχει έκταση 23 περίπου χιλιομέτρων και κατά την διάρκεια αυτής της διαδρομής διασχίζει κανείς τα 21 χωριά που είναι κτισμένα σ’ αυτό. Οι κορυφές του όρους Δίκτη περιτριγυρίζουν το οροπέδιο και δημιουργούν τοπία μοναδικής ομορφιάς. Χαρακτηριστικό των χωριών είναι ότι διατηρούν την παραδοσιακή τους ταυτότητα, τόσο στη φυσιογνωμία τους, όσο και οι κάτοικοι στον τρόπο ζωής τους. Σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι η περιοχή δεν έχει κορεστεί από την τουριστική κίνηση. Αν και το οροπέδιο αποτελεί πόλο έλξης, για τις φυσικές ομορφιές του, τους αρχαιολογικούς χώρους και την ιστορία του, δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί τουριστικά. Από το χωριό Ψυχρό του οροπεδίου μπορείτε να προσεγγίσετε το σπήλαιο του Δικταίου Άντρου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1025 μέτρων και είναι συνδεδεμένο με την ελληνική μυθολογία. Εκεί, λέγεται ότι η Ρέα γέννησε τον Δία για να τον προστατεύσει από τον πατέρα του τον Κρόνο.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.179167 25.477778


Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής και Λαϊκού Πολιτισμού

Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής και Λαϊκού Πολιτισμού

Οι κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες του μουσείου σε κτίσμα δομημένο στις αρχές της τοπικής αρχιτεκτονικής που είναι εμπλουτισμένες με είδη και αντικείμενα παραδοσιακής ζωής και τέχνης σκοπεύουν στο να γνωρίσει ο επισκέπτης το φυσικό περιβάλλον και τη λαογραφία της Κρήτης, να νοιώσει τις βαθιές ρίζες της παράδοσης.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.3084 25.4028


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1980. Στους χώρους του μουσείου στο κόλπο του Δερματά στην παλιά πόλη του Ηρακλείου, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το φυσικό πλούτο της Κρήτης αλλά και με τον πλούτο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με τις ρεαλιστικές αναπαραστάσεις των οικοτόπων.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.3419 25.127


Ανάκτορο Κνωσού

Ανάκτορο Κνωσού

Το μινωϊκό ανάκτορο είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού, σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα, με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αι. μ.Χ. Είναι χτισμένο στο λόφο της Κεφάλας, με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο εσωτερικό της Κρήτης. Κατά την παράδοση, υπήρξε η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα. Συναρπαστικοί μύθοι, του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο, συνδέονται με το ανάκτορο της Κνωσού. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1878 από τον Μίνωα Καλοκαιρινό. Ακολούθησαν οι ανασκαφές που διεξήγαγε ο Αγγλος Sir Άρθουρ Έβανς (1900-1913 και 1922-1930) και που αποκάλυψαν ολόκληρο το ανάκτορο. Εντύπωση προκαλούν η ποικιλία των δομικών υλικών, τα χρωματιστά κονιάματα, οι ορθομαρμαρώσεις και οι τοιχογραφίες που κοσμούν δωμάτια και διαδρόμους. Τις υψηλές τεχνικές γνώσεις των Μινωϊτών επιβεβαιώνουν πρωτότυπες αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές επινοήσεις, όπως οι φωταγωγοί και τα πολύθυρα, η χρήση δοκαριών για ενίσχυση της τοιχοποιίας, καθώς και το σύνθετο αποχετευτικό και υδρευτικό δίκτυο. Τα πολυάριθμα, εξαιρετικής τέχνης, ευρήματα από το ανάκτορο, αγγεία, σκεύη, ειδώλια, το αρχείο πινακίδων της Γραμμικής Β γραφής, καθώς και τα πρωτότυπα των τοιχογραφιών, φυλάσσονται στο Μουσείο Ηρακλείου.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.298 25.1628


Ανάκτορο Μαλίων

Ανάκτορο Μαλίων

Το ανάκτορο των Μαλίων κτίστηκε περίπου την ίδια περίοδο με αυτά της Κνωσού, της Φαιστού και της Ζάκρου, με την ίδια αρχιτεκτονική γραμμή και την ίδια τύχη από την πλευρά της ακμής και της παρακμής. Ήταν ένα διώροφο ανάκτορο με πολλές αποθήκες, εργαστήρια και βιοτεχνικούς χώρους. Στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου βρίσκονται σήμερα, ο μεγάλος πέτρινος κέρνος με τις 34 αβαθείς κυκλικές κοιλότητες, το χρυσό κόσμημα των μελισσών και η μαρμάρινη σαρκοφάγος με τις ανάγλυφες παραστάσεις. Κάποια αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται και στο μουσείο του Αγίου Νικολάου.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.2966 25.4924


Ανάκτορο Φαιστού

Ανάκτορο Φαιστού

Η Φαιστός ήταν από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, είναι κτισμένη πάνω σε λόφο στο δυτικό τμήμα του κάμπου της Μεσαράς. Το ανάκτορο της Φαιστού καταστράφηκε δυο φορές από σεισμό. Η αρχιτεκτονική του ανακτόρου είχε ως πρότυπο τα άλλα ανάκτορα της Κρήτης. Από τις ανασκαφές του ανακτόρου ανακαλύφθηκαν αγγεία και αντικείμενα μινωικής, γεωμετρικής και ελληνιστικής περιόδου. Το Ανάκτορο της Φαιστού βρίσκεται 62,5 χλμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και είναι εύκολα προσβάσιμο από το Ηράκλειο με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων του Κ.Τ.Ε.Λ.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.0411 24.8191


Φρούριο Κούλε

Φρούριο Κούλε

Το φρούριο του Κούλε κατασκευάστηκε από τους Βενετούς για να προστατεύει το παλιό λιμάνι. Αποτελείται από δυο ορόφους, από τους οποίους στο ισόγειο υπάρχουν 26 διαμερίσματα που χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες ή ως αποθήκες. Στον δεύτερο όροφο υπάρχουν θέσεις για την τοποθέτηση κανονιών. Στις κύριες εξωτερικές πλευρές του φρουρίου δεσπόζει το σύμβολο της Βενετίας, το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.3446 25.1369


Θαλασσόκοσμος

Θαλασσόκοσμος

Η εμπειρία και η εξερεύνηση του Μεσογειακού θαλάσσιου κόσμου αρχίζει εδώ. Εκατοντάδες είδη και χιλιάδες οργανισμοί έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο μαζί σας για να σας αποκαλύψουν τη γοητεία της συμπεριφοράς τους, τα ποικίλα σχήματα και χρώματα του δικού τους κόσμου, τις συνήθειες και τις ανάγκες τους. Μάθετε γι' αυτά και σκεφτείτε ποιο μπορεί να είναι το κοινό μας μέλλον.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.332492 25.282287


Άγιος Νικολαος

Άγιος Νικολαος

Ο Άγιος Νικόλαος έχοντας την πολύτιμη εμπειρία σαράντα χρόνων στο τουρισμό, είναι διεθνές κοσμοπολίτικο θέρετρο και κάθε χρόνο φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες. Η Λίμνη είναι το γνωστότερο στολίδι της πόλης. Οι θρύλοι φέρουν την Αθηνά και την Άρτεμη να λούζονται στα νερά της. Ενώνεται με τη θάλασσα με ένα στενό κανάλι, ενώ ο φυσικός περίγυρος από κόκκινα βράχια και δέντρα την κάνει μαγνήτη για τους επισκέπτες. Στο μικρό θεατράκι της Λίμνης ντόπιοι και επισκέπτες της πόλης απολαμβάνουν ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.18918 25.717255


Σπιναλόνγκα

Σπιναλόνγκα

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησάκι το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας. Οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την αξεπέραστη ομορφιά του. Το 1905 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης που πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη "Μισκινιά" έξω από το Ηράκλειο και ήταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό. Τελικά το 1957 έκλεισε ιαθέντων των λεπρών με την ανακάλυψη των αντιβιοτικών φαρμάκων. Μετά το 1957 αρκετές δεκαετίες έμεινε αναξιοποίητη και μετά τον ενδιαφέρον των πολυάριθμων τουριστών άρχισε να γίνεται συστηματική αναστήλωση και επισκευή των παλαιών κτισμάτων, των οχυρωματικών ενετικών τειχών, των παλαιών οικιών, των δρόμων κλπ. Χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται κάθε χρόνο το πανέμορφο αυτό νησάκι με καραβάκια που ξεκινούν κάθε μία ώρα από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στην στεριά και απέχει περίπου 800 μέτρα.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.297439 25.73792


Γήπεδο Γκολφ Κρήτης

Γήπεδο Γκολφ Κρήτης

Το Crete Golf Club, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Bob Hunt, είναι το πρώτο γήπεδο γκολφ 18 οπών στην Κρήτη. Το γήπεδο προσφέρει εκπληκτικά τοπία και πραγματικές δοκιμασίες στις ικανότητες των παικτών. Οι αρχιτέκτονες κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, με οικολογικές λύσεις όπως η σύγχρονη διαχείριση των υδάτων και οι μεγάλες άθικτες περιοχές. Το βραχώδες αυτό γήπεδο, ενσωματωμένο με φροντίδα στο περιβάλλον της Κρήτης, είναι το πιο απαιτητικό στην Ελλάδα και αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για τους παίκτες του γκολφ.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.289934 25.359482


Ελούντα

Ελούντα

Παγκόσμιας φήμης τουριστικό θέρετρο βόρεια του Αγίου Νικολάου, με δαντελωτές ακρογιαλιές υπήνεμες αμμουδιές, πεντακάθαρη θάλασσα, γαλήνιο και πανέμορφο περιβάλλον. Απέχει 10 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο και ο χαραγμένος στην πλαγιά δρόμος σου δίνει την ευκαιρία να θαυμάσεις το υπέροχο θέαμα του κόλπου του Μεραμπέλλου και του Κόρφου.

Συντεταγμένες Σημείου: 35.26211 25.722328


δείτε τα στο χάρτη

Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος
Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος
Μονή Αγκαράθου
Μονή Αγκαράθου
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Οροπέδιο Λασιθίου
Οροπέδιο Λασιθίου
Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής και Λαϊκού Πολιτισμού
Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής και Λαϊκού Πολιτισμού
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Ανάκτορο Κνωσού
Ανάκτορο Κνωσού
Ανάκτορο Μαλίων
Ανάκτορο Μαλίων
Ανάκτορο Φαιστού
Ανάκτορο Φαιστού
Φρούριο Κούλε
Φρούριο Κούλε
Θαλασσόκοσμος
Θαλασσόκοσμος
Άγιος Νικολαος
Άγιος Νικολαος
Σπιναλόνγκα
Σπιναλόνγκα
Γήπεδο Γκολφ Κρήτης
Γήπεδο Γκολφ Κρήτης
Ελούντα
Ελούντα